Forrás és áram kiválasztása a hegesztési folyamatban

Forrás és áram kiválasztása a hegesztési folyamatban

A hegesztési folyamat nagyon fontos energiaforrás, de nem kevésbé fontosak az elektródák és a hegesztőhuzalok. A jó minőségű elektródák és huzalok lehetővé teszik számunkra, hogy jó minőségű hegesztést érjünk el, hatással lesz a munkánk hatékonyságára és biztonságára.

Elektróda hegesztés
A bevont elektródás hegesztés (MMA) egy univerzális módszer, amely lehetővé teszi számunkra, hogy vékony és vastag munkadarabokat hegeszthetünk különböző körülmények között. Sokféle fémet és ötvözetet hegeszthetünk bármilyen helyzetben. A tekercselt elektróda egy speciális burkolattal borított fémmagból áll, amelynek vastagsága változhat. Megkülönböztetünk vékony, közepes és vastag bevonatos elektródákat, ahol a bevonatos elektródák vastagsága a mag átmérőjének 20%-a, 20-40%-a, illetve több mint 40%-a.

Rutilbevonatú elektródák (R) – a legnépszerűbb elektródák általános használatra. Könnyen használhatóak, viszonylag hatékonyak és szinte minden helyzetben lehetővé teszik a hegesztést, kivéve a függőleges felülről lefelé történő hegesztést.

Lúgos lag elektródák (B) – a hegesztési varratok nagyon jó mechanikai tulajdonságai az olvadék nagyfokú képlékenységének köszönhetően még alacsony hőmérsékleten is elérhetők. Függőlegesen felülről lefelé kivételével minden helyzetben hegeszthetők.

Cellulóz tekercselt elektródák (C) – lehetővé teszik a hegesztést a terepen nehéz szerelési körülmények között. Minden helyzetben hegeszthetők, különösen függőlegesen felülről lefelé.

Savval bevont elektródák (A) – lehetővé teszik a hegesztést sima, sík felületeken, közepes mechanikai tulajdonságokkal. Kényszerhelyzetben alsó, oldalsó és feltételes helyzetben hegeszthetők.

Speciális elektródák – a fenti típusú burkolatok mellett speciális burkolatok is rendelkezésre állnak: RA – Rutil savas burkolat, RB – Rutil lúgos burkolat, RC – Rutil cellulóz burkolat, RR – Rutil vastag burkolat.

A Paton ívhegesztő elektródákat kínál: univerzális új generációs “ELITE”, szén és ötvözetlen acélok hegesztéséhez ANO 4, ANO 21, ANO 36, ANO 36, UONI 13/55, magasan ötvözött acélok hegesztéséhez CL 11, OZL – 8.

A Paton “ELITE” elektródákat a Paton és a Paton Ukraine IES DZU IES és a Paton IES vezető szakértői közösen fejlesztették ki. Megfelelnek a legjobb világszabványoknak, és alkalmasak minden helyzetben történő hegesztésre, mind a kezdők, mind a profik számára. Normál tárolási körülmények között nem kell hegesztés előtt melegíteni őket. Az “ELITE” elektródákat a közönséges és igényes acélszerkezetek kézi ívhegesztésére tervezték, alacsony, legfeljebb 0,25%-os széntartalommal. A hegesztőpermet-elektródák csökkentett toxicitással rendelkeznek, ami lehetővé teszi a zárt helyiségekben történő hegesztést speciális szellőztetőberendezések használata nélkül.

Az elektródák alkalmazása a hegesztéshez az “elit” Paton.
ANO 4 elektródák, amelyeket 3-20 mm közötti fémek szög-, tompa- és fúróhegesztéséhez terveztek. Alkalmas közönséges és nagyobb, alacsony széntartalmú acélszerkezetek hegesztésére. Forgásmentes vízvezetékcsőkötések hegesztéséhez. Az Ø3 és Ø4 mm-es elektródák alkalmasak minden térbeli helyzetben történő hegesztésre, kivéve a felülről lefelé történő hegesztést; az Ø5 és Ø6 mm-es elektródák alkalmasak alulról felfelé történő hegesztésre vízszintes, függőleges és függőleges síkban.

Az ANO 21 elektródák tömés-, tompa- és átfedőhegesztésekhez, valamint 3-20 mm-es fémfúrások hegesztéséhez használhatók. Alkalmasak közönséges és nagyobb, alacsony széntartalmú, legfeljebb 0,25%-os széntartalmú acélszerkezetek hegesztésére. Nem forgó, alacsony nyomású, víz- és gázcsőcsatlakozások hegesztésére szolgálnak. Ø3 és Ø4 mm-es elektródák, minden térbeli helyzetben hegesztésre alkalmasak. Ø5 és Ø6 mm-es elektródák, alkalmasak alul, vízszintesen, függőlegesen és függőlegesen felfelé történő hegesztésre.

Az ANO 36 elektródák lehetővé teszik a hegesztést nagyon alacsony áramerősséggel – ideális otthoni használatra. Hagyományos, alacsony széntartalmú acélszerkezetek hegesztésére szolgálnak. Forgásmentes, alacsony nyomású víz- és gázcsőkötések hegesztésére szolgálnak. Alkalmasak hézagolt hegesztésekhez, tompahegesztésekhez és 2-15 mm-es fémlyukakhoz. Az elektródák minden térbeli helyzetben alkalmasak hegesztésre.

UONI 13/55 elektródák, fémek összeillesztésére használják, ahol a hegesztési varratnak magasabb képlékenységi és szilárdsági tulajdonságokra van szüksége nehéz időjárási körülmények között. Különösen alkalmasak a dinamikus terhelés alatt működő felelős szerkezetek hegesztésére negatív hőmérsékleten, akár -40C-ig. Alkalmasak 3-30 mm vastagságú fémek hegesztésére. Az elektródákat szén- és ötvözetlen acélok hegesztésére tervezték, például a hajóépítő iparban. Használhatók az öntési nehézségek eltávolítására. Az elektródák a felülről lefelé kivételével minden térbeli helyzetben alkalmasak hegesztésre.

A CL 11 elektródákat korrózióálló króm-nikkel acéltermékek hegesztésére tervezték, amelyek szigorú körülmények között, 400 °C-ig terjedő hőmérsékleten üzemelnek, amikor a fémhegesztésnek szigorú szemcseközi korrózióvédelmi követelményeknek kell megfelelni. Az elektródák felülről lefelé kivételével minden térbeli helyzetben hegeszthetők.

OZL – 8 elektródák, a korrózióval szemben ellenálló és nehéz körülmények között működő króm-nikkel acéltermékek hegesztéséhez, amikor a fémhegesztéseknek szigorú szemcseközi korrózióvédelmi követelményeknek kell megfelelniük. Az elektródák felülről lefelé kivételével minden térbeli helyzetben hegesztésre alkalmasak.

A piacon számos olyan vállalat van, amely MIG / MAG hegesztőhuzalt gyárt. A MIG / MAG hegesztőgépekhez való hegesztőhuzal kiválasztása az anyag vastagságától és a hegesztési pozíciótól függ, a legnépszerűbbek a 0,6 mm; 0,8 mm; 1,0 mm; 1,2 mm; 1,6 mm; 2,0 mm átmérőjű huzalok. Ha vastagabb elemeket hegesztünk, a huzal átmérője legyen nagyobb, a kisebb átmérők nagyobb sűrűséget és olvadásmélységet adnak.