230V tápfeszültségű otthoni hegesztőberendezések kiválasztása

230V tápfeszültségű otthoni hegesztőberendezések kiválasztása

Az ideális hegesztőgép otthoni használatra

Az MMA inverteres hegesztőgépek sikeresen váltják fel a régebbi generációs transzformátoros és forgó hegesztőgépeket. A régebbi típusú transzformátoros és forgó hegesztőgépek áramellátási módja (általában 3 fázisú áramellátás), valamint méretei és súlya miatt az ilyen hegesztők otthoni használata fáradságos és gyakran lehetetlen volt a fent említett 3 fázisú áramellátás hiánya miatt. A hegesztőgépek inverteres technológiája hozzájárult a könnyű és nagy energiahatékonyságú hegesztőberendezések háztartási használatához. Az inverteres hegesztőgépek könnyű súlyuk és egyfázisú áramellátásuk miatt lehetővé teszik egy ilyen készülék használatát bármely háztartásban.

MMA lézergépek – Paton

Kiterjesztett garancia a Paton hegesztőberendezésekre

Az E.O. Paton Elektromos Hegesztési Intézet hegesztőberendezésekkel foglalkozó részlege kifejlesztett egy speciális hegesztőberendezés-sorozatot az otthoni műhelyek számára – a “Economy” sorozatot 160, 200 és 250 A névleges árammal, 230 V feszültséggel. A “Economy” sorozatú készülékeket bevont elektródával (MMA) végzett kézi ívhegesztéshez tervezték. A felhasznált alkatrészek minősége (réz lapos rúd transzformátorok, kiváló minőségű Infineon IGBT tranzisztorok) lehetővé tette, hogy a PATON 5 év garanciát kínáljon ügyfeleinek. A PATON az egyetlen hegesztőberendezés-gyártó a piacon, amely 5 éves garanciális időszakot biztosít.

PATON hegesztőgépek és jellemzőik

A PATON berendezések egyike azon keveseknek a piacon, amelyek szabályozzák a tápfeszültséget – ez különösen fontos, ha ezeket a készülékeket áramfejlesztőkről és instabil energiaforrásokról táplálják. Érdemes megemlíteni a beállított hegesztőáram tényleges értékeit is, azaz a 160 A névleges áramerősségű készülék az áramszabályozás maximális beállításánál eléri a 160 A-t, mint a 200A és 250A sorozatnál. Sok olcsó MMA hegesztőgép a piacon általában a névleges áram 70%-át éri el az áramerősség-szabályozás maximális áramerősségének beállításakor. Érdemes odafigyelni ezeknek a készülékeknek az üzemi ciklusára is. A munkaciklus a gép adott áramtartományban való munkavégzési ideje a hegesztőgép 10 perces munkaciklusához viszonyítva. A PATON Economy hegesztőinverterek munkaciklusa 40%, azaz a 10 perces hegesztési ciklusban kb. 4 perc munka maximális hegesztőáram mellett. A versenytársak tipikus értékei 3 perc (30%) vagy 2 perc (20%) a 10 perces munkaciklusban. A készülékek -25oC +45oC hőmérséklettartományban működhetnek.

A PATON invertereket terhelés alatt, kedvezőtlen körülmények között, pl. feszültségesés, környezeti hőmérséklet-változás esetén tesztelik. Érdemes megemlíteni, hogy az elektronikus alkatrészek (kiváló minőségű szigetelőfestékkel bevont elemek) és a főtranszformátorok, amelyek teljesítménye a hegesztő névleges teljesítményének kétszerese, védettek. Az “Economy” sorozatú készülékeket az E.O. Paton Institute of Electrical Welding tervezési osztályának szakemberei fejlesztették ki.

Az Economy sorozatú inverteres készülékek megfelelnek az EMC szabványoknak. Előnyeik közé tartozik a súlyuk (kb. 4,5 kg), a 90%-ot elérő energiahatékonyság, a maximális áramerősségű hegesztésnél 40%-os munkaciklus, a -25oC +45oC hőmérsékleti tartomány, az 5 éves garanciaidő a legmagasabb minőségű elektronikus alkatrészek használatának köszönhetően, az elektronika nagyon jó elválasztása a környezeti tényezőktől (kiváló minőségű szigetelő lakkok) és a teljesítménykomponensek nagyon jó hőelvezetése (a levegőből áramló vízzel optimálisan hűtött nagy hűtőbordák használata). Ezek a paraméterek határozzák meg a PATON termékek minőségét és megbízhatóságát. A “Economy” sorozatú készülékek otthoni műhelyekben és kisvállalkozásokban történő használat esetén garanciát jelentenek a megbízhatóságra.